5 Eylül 2009 Cumartesi

Heybeliada






Yabancıların Prens adaları adını verdiği dokuz ada içerisinde, Büyükada'dan sonra ikinci büyük adadır. Heybeliada'nın eski ismi rumca bakır anlamına gelen Halki'dir. Heybe şeklinde olan iki tepesinden dolayı Türkler Heybeliada ismini vermiştir. Chalcitis ve Demonius diğer eski adlarıdır. Heybeliada’nın, en yüksek tepesi (yüksekliği 136 m) olan Değirmen Tepesi’nden başka üç tepesi daha vardır. Ümit Tepesi’nde, Ruhban Okulu bulunur.

Heybeliada'nın en önemli simgelerinden biride hemen iskelenin yanında sahilde bulunan Deniz Lisesi, eski adıyla Bahriye Mektebi'dir.

Ünlü edebiyatçı ve yazarımız Ahmet Rasim'in de mezarlığı Heybeliada da bulunmaktadır. Ahmet Rasim de 2 dönem milletvekilliği yapmıştır.

Türkiye'nin ilk verem hastanesi olan Heybeliada sanatoryumu, Atatürk'ün isteği ile 1924'de çam limanı sırtlarına açılmıştır. İsmet İnönü'de sanatoryumun hastalarından biri olmuş ve hatta kendine 1934 yılında adada bir ev satın almıştır. Bugün evi müze olarak halkın ziyaretine açılmıştır. 2005 yılında da yeterli hasta olmamasından dolayı kapatılmıştır.

Ünlü roman ve öykü yazarımız Hüseyin Rahmi Gürpınar 1912 yılında adaya taşınmış ve hayatının büyük bölümünü orada yaşamıştır. İki dönem milletvekilliğide yapan yazar 1944'de heybeliada'daki köşkünde 80 yaşında vefat etmiştir. Mezarı Heybeliada'da Abbas Paşa mezarlığındadır. Evide müze haline getirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Thank you - Teşekkürler